Mijn auto in LA

Financial lease auto in LA

Als actrice heb je geen vast inkomen. Zelfs als je in een serie of soap werkt, krijg je nog steeds op projectbasis uitbetaald. Het is dus een onregelmatig inkomen. Dat hoort erbij en is niet erg. Maar om een hypotheek te kunnen krijgen of een lening af te sluiten om een auto te kunnen kopen, kan het wel lastig zijn dat je niet een werkcontract kan laten zien aan de bank.

Hierdoor hebben veel acteurs geen eigen huis of auto. Ze huren een huis en leasen een auto. Het is dus ook geen groot punt, want er zijn oplossingen beschikbaar. Ook ik woonde in Nederland in een huurhuis en leasede een auto met een financial lease bij Rosfinance.nl. Dat was voor mij een prima oplossing. Bovendien, met een financial lease was het voor mij mogelijk om een mooie auto te kunnen rijden. De hogere maandelijkse kosten voor een mooie financial lease auto kon ik namelijk wel opbrengen. Met veel plezier reed ik dus in een mooie BMW.

In Los Angeles is het eigenlijk hetzelfde als in Nederland, maar een beetje anders. Zowel auto’s als een huis huren is super duur. Met een onregelmatig inkomen uit acteerwerk is het ook hier niet mogelijk om een lening of iets dergelijks bij een bank af te sluiten.

Op zich ben ik dat natuurlijk wel gewend. Ik betaal dus gewoon netjes de hoofdprijs voor een huurappartement. Wel hoopte ik dat ik hier een auto kon leasen met een financial lease contract, zoals ik ook in Nederland deed. Een auto is hier namelijk echt essentieel. Zonder een auto geen leven. Echt waar! Zonder een auto kom je nergens, want het openbaar vervoersysteem is niet goed en is eigenlijk voor het deel van een bevolking wat geen auto kan betalen. De arme mensen dus.

Voordat ik in Los Angeles arriveerde, was ik hier al van op de hoogte. Ik heb meteen op het vliegveld als een auto gehuurd voor de eerste week of weken. In mijn nieuwe appartement ben ik op internet gaan zoeken naar de mogelijkheden voor een financial lease. Blijkbaar is leasen in Californië ook heel normaal, maar zit het wel anders in elkaar. In Nederland is er namelijk een duidelijk onderscheid tussen een auto huren en leasen, waarbij leasen relatief veel goedkoper is. Bovendien is financial lease een systeem waarbij je de auto als het ware op afbetaling koopt, want zowel gedurende de leaseperiode als aan het einde van de periode is de auto geheel van jou als consument.

In Californië heb ik niet zo’n systeem gevonden. Wat wel bleek, is dat het huren van een auto voor een langere periode relatief voordelig is. Deze prijsverschillen zijn vergelijkbaar met het verschil in prijzen in Nederland tussen een huurauto of een leaseauto met een financial lease. In California is een huurauto voor een langere periode nog steeds wel vrij duur. Maar ik heb wel een mooie cabriolet. Lekker het dak open zodat de wind door mijn haren kan waaien. Dat is het ware leven in Los Angeles!